İlk adım;
- Yatak: 100 TL(Ort. otel)
- Yemek: 15 TL (Menü)
- Ulaşım: 2 TL (Tek bilet)
- Turistik Zenginlik: 4/5
- Gece Hayatı: 2.5/5
- Mutfak: 3/5
- Pahalılık: 2.5/5
- Temel Süre: 2 gün
Türkiye’nin Batıya Açılan Modern Kapısı
22 Plaka kodlu şehrimiz, Osmanlı’nın eski payitahtı Edirne, Osmanlı’ya başkent olduğu yıllar milyonluk nüfusu ile döneminde Dünya’nın en büyük kentlerinden biriyken, günümüzde ülkemizin Avrupa’ya açılan kapısı durumunda, şirin ve sakin bir şehir görünümüyle yaşayanlarını ve Edirne gezisi yapanları mutlu eden, huzurlu, renkli, kimliği olan bir yerleşim. #TrakyadaZaman turumuzla birçok gezgin dostumuzla birlikte gezdiğimiz Edirne’nin meşhur tava ciğeri, Uzun Köprü’sü, Selimiye Cami, önemli büyüklükteki Edirne Sinagogu, Kırkpınar Er Meydanı, sembolik Adalet Kasrı ve diğer birçok tarihi binasından önce insanına bir değinmek gerek her zamanki Keşfetsene çabasıyla.
Edirne seyahati sırasında geçirdiğimiz kısa vakitte tanışabildiğimiz ve geçmişimizde diğer şehirlerde arkadaşlıklarımız olan “Edirneliler” oldukça sıcak, doğal, gerçek ve içten insanlar olarak anlatılabilir. Elbette bir şehri sınıflandırmak imkansızdır ancak sokaklarında, Edirne çarşılarında, park ve bahçelerde, köylerinde yürürken, yaklaştığınız sohbet ettiğiniz her insanda bu sıcaklığı görebiliyorsunuz. Bir kahveye ya da meyhaneye oturduğunuzda başlayan iletişim, Edirne’nin ziyaretçilerini mutlu edecek, iç ısıtacak şekilde gelişiyor. Kentin tarihi dokusu, modern yaşam tarzı ve genel bir Trakya rahatlığı ve sıcaklığıyla birleşmiş ve gelip geçeni mutlu ediyor. Bizim gibi yakın metropollerde yaşayanlar için şahane bir fikir; İstanbul’dan hafta sonu Edirne turu yapmak.
Edirne’ye Nasıl Gidilir?
Edirne’ye en yakın havalimanı İstanbul Atatürk Havalimanı. Buradan hususi araçla Edirne il merkezi 232 km ve 2 buçuk saat sürüyor. İstanbul Merkez’i Boğaziçi Köprüsü alırsak, arabayla Edirne’ye 2,5 saat civarında varılıyor. Toplu taşıma için en iyi seçenek Esenler Otogarı dersek, köprü trafiği olmadığı için otobüsle Edirne Otogarı sadece 2 saatten biraz fazla sürüyor ve çok sık sefer var. Edirne Otogar’dan da şehir merkezine ulaşım oldukça basit ve ucuz. Ayrıca şehir içi otobüs servisleri de hizmet vermekte.
Ankara – Edirne arası mesafe 687 km. olup araçla yaklaşık 7 saat sürüyor. Edirne – İzmir arası 510 km. kadarken, yine 7 saat civarı sürüyor.
EDİRNE NOT DEFTERİ
Biraz Zaman Ayırın: Ufak bir Trakya turu yapıp tüm hafta sonunu bölgeye ayırabilirsiniz ancak bunu birkaç hafta sonuna yayın ve Edirne’ye, huzuruna, sakinliğine azıcık fazla zaman ayırın. İyi gelecek.
Saraçlar Caddesi’nde Takılın: Edirne’nin mecburiyet caddesi Saraçlar gerçekten son derece batılı, şahane bir yürüyüş yolu kazandırmış şehre. Gezmesi, alışveriş yapması, azıcık yeme içmesi şahane.
İnsanla Kaynaşın: Edirneliler, tüm alt unsurlarıyla eğlenceli, sıcak, samimi insanlar. Hepsinin güzel hikayeleri, hoş sohbetleri var, rahatlıkla kaynaşın.
Vize Cepteyse Yap Bi’ Yunanistan: Hemen il merkezinden 15 dakika mesafede Yunan yerleşim birimleri başlıyor ve yeşil pasaportu ya da hazır vizesi olan Edirneliler sık sık gidip geliyor. Özellikle gece hayatı, ekonomik alkollü içkiler ve Yunanistan’tan ucuz benzin için git gel çok keyifli. Gezi rehberlerimiz için tık tık: Yunanistan
Tarihi İnceleyin: Şehir gerçekten ciddi bir tarih birikimine sahip. Gitmeden ya da oradayken ciddi okumalar yapmak katkı sağlayacaktır.
Edirne’de Ne Yenir
Edirne’nin en meşhur yemeği malum Edirne tava ciğeri. Ayrıca Edirne peyniri, köfte, mutancana, zirva, hayrabolu tatlısı, badem ezmesi, Edirne kurabiyesi gibi lezzetler de öne çıkıyor. Elbette Trakya’nın ve Balkanların diğer özel lezzetlerini de Edirne’de bulmak mümkün. İkinci Edirne gezimiz sonrasında Edirne’nin yemek mekanlarıyla birlikte mutfağını derledik, Edirne’de ne yenir sorusunda leziz cevaplar bulduk. Ayrı bir sayfada; tık tık:
Edirne’de Gezilecek Yerler
Başlı başına bir sayfa hak ettiğini düşündüğümüz bir turizm potansiyeli var Edirne’de. Özellikle biz gibi İstanbul merkezli yaşayan insanlar için burnunun dibinde bu kadar zengin hazinelerin yer alması çok güzel. Geniş bir Trakya Turu içinde de Edirne mutlu edici bir durak.
Edirne’nin Festivalleri
Türkiye’nin en eğlenceli şehri neresidir desek açıkçası pek cevabı verilebilecek bir soru olduğunu düşünmeyiz. Ancak belediye festivali ve tarım festivallerinin ötesine geçmiş düzenli bir eğlence ve festival kültürü Trakya’da hakim malumunuz. Dünya’nın en uzun soluklu spor eğlencesi, Unesco listesindeki Tarihi Kırkpınar Güreşleri ve Kakava Hıdırellez şenlikleri başta olmak üzere Edirne’deki düzenli etkinlikler, ziyaret tarihini planlamak için önemli sebeplerden. Özel sayfamız var, tık tık:
Edirne’nin En Önemli Camileri
Biri Osmanlı Mimarisinin en önemli isimlerinden Mimar Koca Sinan’ın “ustalık eserim” dediği Edirne Selimiye Cami, diğeri de Edirne’nin başkent döneminden kalma “Eski cami”si, Ulu Cami için ayrı ayrı iki sayfa hazırladık, çünkü onlara Dünya’nın sembolleri serimizde yer vermek istedik. Notlar için görsellere tık tık;
Nuri Hakan Tataroğlu
05 Aralık 2015 - 18:14Batıdaki Sınır Şehri
Edirne batıdaki sınır şehri
Yunanistan’a sınır oluşturmuştur Meriç nehri
Burası sanayileşmede kalmıştır biraz geri
Söğütlük tam bir mesire yeri
Tava ciğeri çok meşhurdur
Kapıkule Bulgaristan’a geçiş yoludur
Yazın parkları çay bahçeleri doludur
Selimiye Camisini ziyaret için dur
Onsekiz kilometre sonrası Bulgaristan’dır
Buraya en çok gelen turist Yunan’dır
Çiftçisi köylüsü zengin ve çalışkandır
Ârasta tarihi bir çarşıdandır
Edirne’nin nüfusu fazla artmaz
Burada çiftçi fazla tüccar ise az
Saraçlar caddesinde gezinmek ayrı bir haz
Kışın havası soğuk ve ayaz
Keşan Edirne’nin en büyük ilçesi
Medenidir neşelidir bu şehrin çingenesi
Camilerinden yayılır ezan sesi
Halkı sempatik ve rahattır eksilmez hiç neşesi
Ankara, 5.12.2015 Nuri Hakan Tataroğlu gezgin bezgın gurme halk ozanı araştırmacı fani bir kimse