Gaziantep Gezi Rehberi

img
İlk adım;
  • Yatak: 120 TL (4 Yıldızlı)
  • Yemek: 16 TL
  • Ulaşım: 2 TL
  • Turistik Zenginlik:  4/5
  • Gece Hayatı:  1 /5
  • Mutfak: 5/5
  • Pahalılık:  2.5/5
  • Gerekli Süre: 2.5 gün

Yemek, Müzecilik, Şehircilik ve Kültür

Türkiye’nin en leziz mutfakları sıralandığında tüm otoriteler Gaziantep ile Hatay‘ı birinci sıraya koyar, kendi arasındaki sıralama ise tartışma konusu olur. “Gaziantep yemek turları” diye bir turizm anlayışımızı dahi oluşturan, sadece hafta sonu yemek yemek için gidilebilecek bir şehir dahi olan Gaziantep, aynı zamanda Güneydoğu’nun ve Türkiye’nin parlayan yıldızı olarak acayip bir turizm potansiyeline sahip. Gaziantep’te görülecek yerlerin başında gelen sayısız müze, şehrin senelerdir iyi belediyecilikle yönetilerek edindiği batılı şehircilik yapısı, özellikle tarihi Gaziantep kısmında kalan zengin tarihi ve kültürel eserler Gaziantep gezisi yapanlara, şehre birkaç ekstra gün ayırma ihtiyacını gösteriyor.

Az bilenler için baştan yazalım, şehre bayılacaksınız! Eskişehir ile birlikte Anadolu’nun en güzel ve turistik şehirlerinden Gaziantep’te birkaç gün geçirmek ve kenti hissetmek, göze, beyne ve elbette mideye çok iyi gelecektir. Gaziantep’in meşhur yemeklerini, şahane restoranları ve yerel mekanlarıyla tatmak, dönerken de paket paket bir şeyler almak Antep’te yapılacak en iyi şeylerin başında geliyor tabii ki. Türkiye’de yaşayan herkesin en az bir kez görmesi gereken şahane bir şehir G.Antep.

Gaziantep turları

Gaziantep’teki sayısız mini müze, Zeugma Mozaik Müzesi gibi bir kültürel cennetle de taçlanıyor ve şehrin kültürüne acayip katkı sağlıyor. Dünya mirası sayacağımız Zeugma’nın dışında da onlarca irili ufaklı müzeler, farklı meraklara hizmet ediyor. Tarihi kalıntılar, hanlar, pazarlar, eski şehir kısmı ile tam bir Avrupa şehri görünümünde olan Güneydoğu’nun en güzel şehri Gaziantep, wi fi hizmeti verilen tramvayları, kolay şehir içi toplu ulaşım yapısı ile de oldukça keyifli anlar sunuyor misafirlerine.

Eski şehir bölümü, sokaklar, babadan oğla kuşaklardır geçen meşhur yemeni (ayakkabı) tezgahları, hanlar, renkli kurutulmuş biberler ve meşhur Antep yemekleri de zevke hitap ettiği kadar renkli instagram kareleri de çıkaracak.

   

GAZİANTEP NOT DEFTERİ

Yiyin, yiyin, yiyin:: Günde kaç öğün yiyorsanız onu 2-3 katına çıkarmanız gerekecek. Bu yüzden az az, tada tada Gaziantep mutfağını tatmak, günleri kısıtlı olanlar için iyi bir seçenek. Yine de zaman yetmeyecek. Özel notlar için tık tık

Eski Şehirde Bol Bol Yürüyüş:: Gaziantep’te gezilecek noktaların büyük kısmını bir arada barındıran eski bölüm tam bir yürüyüş cenneti. Molalarda da yerel kahveler için güzel anlar biriktirebilirsiniz.

Mutlaka Zeugma Mozaik Müzesi Ziyareti:: Sadece Türkiye’nin değil, Dünya’nın da en özel müzelerinden biri olduğunu düşündüğümüz Zeugma’ya zamana ayırın.

Parklar ve Yürüyüş Keyifli:: Gaziantep şehircilik açısından şaşırtıcı güzellikte bir kent. Turistik çoğu nokta yürüme mesafesinde olsa da bu büyük şehrin birbirini takip eden parkları da tam gezmelik. Bol yürüyüş yapıp, yediğiniz muhteşem Antep yemeklerini sindirebilirsiniz.

Sokak Lezzetleri:: Hem gece atıştırmaları ve salaş kebap tezgahları hem de yemişten çeşitli yerel içeceklere kadar sokakları oldukça canlı ve davetkar. Gaziantep yeme içme notlarımızı kontrol edin.

Küçük Butik Müzelerde Zaman:: Çay kahve molalarınızı birkaç tarihi mekan dışında butik müzelerde de verebilirsiniz. Şehrin merkezinde çok sayıda küçücük, kısa süreli ziyaret edilesi müzeler bulunuyor.

   

Gaziantep Şehir Merkezine Nasıl Gidilir

Gelişmiş bir havalimanı olan Gaziantep’ ülkemizin birçok noktasından direkt uçakla gidilebiliyor. Gaziantep Havalimanı şehir merkezi arası en iyi ulaşım HAVAŞ servisleri olup, gün boyu uçak saatlerine göre servis var. Gaziantep Havaş ücreti yalnızca 10 TL olup, yolculuk süresi 35 dakika. Şehrin merkezindeki Havaş ofisinden başlayan seyahat Gaziantep Otogarı’ndan da geçiyor. Gaziantep Otogardan, Gaziantep Havalimanı’na karşılıklı olarak  yine HAVAŞ ile seyahat edilebilir. 1 saat kadar süren yolculuk için bilet yine 10 TL.

Gaziantep Ulasim

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Tarihi Antep çarşıları, tarihi hanlar, enfes eski şehir bölgesi, Gaziantep mutfağının benzersizliğini deneyeceğimiz restoran ve mekanları, tatlıcıları, baharatçıları, kuru yemişçileri, modern müzeleri ile Gaziantep gezisi zevkle geçirilecek bir tur rotası çıkarıyor misafirlerine. Bir gün değil, bir hafta sonu değil çok uzun zaman ayırarak ziyaret edeceğiniz şehirde geçirilecek her anın keyfi ve kalitesi yüksek. Antep gece hayatı deyince, turistik olarak çok bir şey bekleyemememiz gerektiğini de hatırlatırsak, erken kalkılan günleri tam anlamıyla dolu dolu geçirebiliriz. Gaziantep’te görülmesi gereken başlıca yerleri ve ziyaret notlarımızı sıralayalım;

Gaziantep gezilecek

Tarihi Gaziantep Eski Şehir Bölgesi: (Gaziantep Tarih ve Kültür Yolu): Şehrin kahverengi tabelalarla süslü ve sayısı irili ufaklı durağı içinde barındıran eski şehir bölgesi oldukça Avrupai bir yapıda misafirlerini bekliyor. Bu bölgeyi ekstra güzel yapan unsurlardan biri de hâlâ aktif olarak ‘yaşıyor’ olması. Çarşılar aktif ve kuru turistik değil, bakırcıların ve el işçiliği ile ürünler üreten çoğu küçük esnafın kepenkleri açık ve yol boyu kulağınızda tak tak tak bakırcı sesleri eşlik ediyor Gaziantep sokaklarındaki yürüyüşlere. Tarihi restoranlar hem misafirler hem de yerel halk tarafından doldurulmuş ve lezzetleri kadar oldukça da canlı. Bölgede gezilecek çok sayıda butik müze de hizmette. Gaziantep Kalesi ile Bakırcılar Çarşısı arasında kalan 5 km’lik bir bölge. Birkaç tur yürüyüş yapılabilecek kadar güzel bir muhit.

Antep sokaklar

Zeugma Mozaik Müzesi: Tarihi Zeugma Antik Kenti’nin taşınabilen kısımları ile oluşturulmuş Dünya’nın en büyük mozaik müzesi olma özelliğindeki bu şahane müze için başlı başına bir sayfa açtık. Hem Zeugma’nın kısaca tarihini anlatmaya çalıştık, hem de ziyaret notları var. Okumanızı ve şiddetle müzeyi gezmenizi öneririz. Şuraya tık tık; ZEUGMA MOZİK MÜZESİ BİLGİLER

Zeugma Muze ziyaret

Gaziantep Kalesi: Senelerdir tadilatta olan kale biz gittiğimizde de aynı durumdaydı bu yüzden içerisine giremedik ancak eski şehirde yürüyerek gezeceğiniz anlarda yakınınızda olan kalenin civarı ve müzesi ziyarete değer bir durak. İçine girseniz de girmeseniz de bir adımlayın civarı.

Kahramanlık Panoraması Müzesi: Kalenin içinde, müze kart ile ücretsiz girilen panoramik müze bizim ziyaret noktalarımız içinde olmadı. İlginize göre hatırlatmak isteriz.

Gaziantep Kalesi

Tarihi Bakırcılar Çarşısı: Canlı ve yaşayan çarşı, tipik Anadolu çarşılarının bakımlı bir örneği. Yol üstü durağı olarak caddeye paralel ilerleyen çarşının içinden gezmek ve seslere kulak vermek Gaziantep’te yapılacak iyi fikirlerden.

Tarihi Gümrük Han: Yaşayan müze olarak da geçen Gümrük han, şehrin yine eski bölgesinde kurulu tarihi bir han ve güncel alışveriş noktası. Aktif bir han olan bu noktada da alışveriş ve yeme içme noktaları yer alıyor. Uğranılası bir nokta olsa da beklentiyi çok yükseltmemek gerek.

Zincirli Bedesten: İstanbul Kapalıçarşı’nın Anadolu’daki birçok noktadaki benzerinin Gaziantep şubesi diyelim. Gayet şık, nizami dükkanlarda birçok şey satılmakta, keyifli bir yürüyüş rotası sayılmakta bizim için de. Tatlıcılar, yemişçiler, kuyumcular gibi birçok klasik esnaf hizmet veriyor.

Tarihi yenihan

Kaleoğlu Mağarası: Bu çok enteresan bir yapı. Tarihi Yenihan’ın içine girilip, eski bu binanın avlusundan devam edildiğinde ulaşılan cafenin devamında bir şahsa ait bir mağara var. Bildiğin şehrin içinde bir mağara var ve turistik cafeye çevrilmiş. Özellikle havanın çok sıcak olduğu öğle saatlerinde bu doğal serinliği yaşamak için mutlaka uğranılası bir durak. Ülkemizin acayipliklerinden de sayabileceğimiz noktada, aktif bir işletmeci, bolca papağan ve kuş çeşidi, lezzetli kahveleri var. Zevkinize göre bi’ 10 dakika yarım saat arası keyif durağı yapılası

Gaziantep Oyuncak Müzesi: Türkiye’de çok az sayıda olan oyuncak müzeleri hep sevdiğimiz duraklardan olmuştur ancak kapalı olduğu için biz denk gelemeyip kapısından döndük. Bi’ uğramakta fayda var, zevkli bir alternatif müze olabilir.

Emine Göğüş Gaziantep Mutfak Müzesi: Gaziantep’in sıra sıra butik müzelerinden, doğal olarak bu şehre ve Antep’in mutfağına yakışır bir şekilde olması gereken “mutfak müzesi” çok bir şey beklemeden ziyaret edildiğinde keyifli bir yol üstü durağı oluyor. Gaziantep’te görülmesi gerken yerler listesinin öncelikli olmayan üyelerinden bu mini müze, tarihi Antep sofralarının, tarihi parçalarını sergileyen, zaman zaman da lokal mutfak eğitimleri ve lezzet sunumları yapılan bir noktası.

Mutfak muzesi

Medusa Cam Eserleri Müzesi: Gaziantep’in butik müzelerinden biri olan cam eserler müzesi beklenenin biraz altında kalmış küçük bir ziyaret noktası. Yolda bir çay molası verileceğine müze bahçesinde verilebilir. İçeride tarihi gereçler ve günümüzde cam ile yapılan sanat eserlerini görmek mümkün. Denk gelinirse, cam üfleme v.s. gibi sanatların çok küçük örnekleri de izlenebilir. Ayrıca tarih boyu camdan yapılan çeşitli envanter de görülesi. Medusa Cam Eserleri Müzesi Giriş Ücreti sivil 4 TL, 18 yaş altı 2 TL. Müze Kart geçmez.

Gaziantep tren gar

Tarihi Gaziantep Tren Garı: Anadolu’nun eski ve güzelim binalarından tren garlarından Gaziantep tren garı da tramvay durağının bir noktasında duruyor. Antep’e trenle giderseniz kullanabileceğiniz bina aynı zamanda küçük bir fotoğraf molası için eski bir bina olabilir.

Gaziantep’te Yemekleri Nerede Yenir

Başta da söyledik sadece yemek yemek için dahi Gaziantep’e gidelim diyenlerdenseniz doğru düşünenlerdensiniz. Gaziantep mutfağının temel notlarını ve turistik seviyede birçok iyi mekanını denedik, programladık, yazdık. İyi bir Gaziantep gezisi için şuraya mutlaka göz atın: Gaziantep yemek notları

img

Interrail Bileti Hangi Ülkelerde Geçerlidir

INTERRAIL'DE GİDİLEBİLEN YERLER Interrail biletinin geçtiği ülkelere özetle neredeyse Avrupa'nın tümü diyebiliriz. Interrail biletinin…

0 Yorum

Daha önce hiç yorum yapılmamış

Siz de yorum yazarak bize ulaşabilirsiniz.