Wadi Rum Gezi Rehberi

img

Ay Vadisi’nde Pembe Kumlar ve Dağlık Çöller

Ürdün’ün güneyinde, Suudi Arabistan sınırına yakın bir yerde konumlanmış Wadi Rum, Ürdün’ün en turistik il merkezi Akabe‘ye  40 km. mesafede. Aynı şekilde Dünya’nın 7 yeni harikasından turistik cennet Petra‘ya da 40 km. mesafede. Bu ulaşım cazibesi; doğanın cömertliği, yaklaşık 75.000 hektarlık alanın büyüklüğü, binlerce yazık ve kaya oyması ile, çöl dağlarının haşmeti ve bizlere sunduğu huzur ile birleşmiş, 2011’den beri Unesco Kültür Mirasları Listesi’ne de girmiş olan Wadi Rum’u Dünya’nın en güzel çöllerinden biri olarak gezginlere sunuyor. Eşsiz bir deneyim yaşamak uğruna…

İşin Keşfetsene için bir de güzel yanı Akabe Gezisi kapsamında ziyaret ettiğimiz Wadi Rum’dan sadece 5 hafta önce Tunus’ta Sahara’nın kuzeyinde dümdüz bir çölden hemen sonra buraya gelmiş olmamız ve iki farklı çölü kıyas imkanı yakalamamız.

Wadirum Jeep safari

Wadi Rum Hakkında Kısa Bilgi

74.000 küsür hektar alanlık bir çöl, sıcak pembe kumlar, eşsiz doğa oluşumları ile milyonlarca yıl önceki deniz zamanında şekillenmiş kayalar, dağlar, koca koca yarıklar, bedevilerin basit hayatları, en lüksünden, doğalına çölde kamp imkanı, aşırı sıcak öğle saatleri, serin akşamlar ve soğuk çöl geceleri. Karanlığa kendinizi bıraktığınızda sırtınızı örten Samanyolu, var olduğunu her zaman bilsek de pek göremediğimiz milyonlarca yıldız…

Jeep safari, çölde yerel yemek yapımı, kumboard imkanı, (Sandboard nasıl Türkçe’ye çevrilir ki?), develerle gezinti, geniş deve turları, yürüyüş, dağ ve kaya tırmanışı, trekking gibi saymakla bitmeyecek birçok turistik aktivite bu doğal güzellikle birleşince de Wadi Rum değeri her geçen gün artan bir deneyim ve keyifli bir gezi şansı sunuyor bizlere.

Vadi rum

Wadi Rum’a Nasıl Gidilir?

Akabe il merkezinde tur şirketleri ve operatörlerle anlaşarak tur programlarına katılabilirsiniz. Ayrıca Akabe’den taksi tutabilirsiniz. Akabe – Wadi Rum arası 65 km. kadar mesafede ve özel taksi ile pazarlığa bağlı olarak 20-30 Ürdün Dinarı ödeyerek gidilebilir. Sabah 6.30’da başlayan otobüslerle de ulaşmak mümkün. Yer bulma sorunu olan otobüslerin ücreti ise sadece 3 JD ve 1 saatten biraz uzun sürüyor.

Wadi Rum’a gidildiğinde her konu için girişteki turizm ofisi sayılan visitor center’a varılıyor ve tüm ihtiyaçlarınız burada karşılanıyor.

Wadi Rum Visitor Center

Ay Vadisi’nin turistik işlerinin yapıldığı, otel, kamp konaklamalarının ve diğer şehirlere ulaşımın ayarlanabildiği, tuvalet ve alışveriş ihtiyaçlarının karşılandığı Wadi Rum Visitor Center da jeep safari ve deve turlarının organizatörleri ile de konuşabilir, ücretsiz wi fi ile internete girebilirsiniz. Ayrıca bölgenin tarihi ve bölge insanlarının kültürü hakkında video gösterimi yapılan kapalı bir konferans salonu da var. Anfi tiyatro düzeninde kurulu alanda projeksiyonda 20 dk. kadar İngilizce gösterim yapılıyor, temel bilgileri dinlemek için iyi bir fikir ancak çok bayıldığımızı da söyleyemeyiz. İzleyelim mi, atlayalım mı tartışmasındaysanız, izlemeyip direkt doğaya bırakın vaktinizi.

Wadi Rum visitor center

Wadi Rum’da Ne Yapılır?

Düşünülür: Her şeyden önce insan kendiyle yakınlaşır. Nerede yaşıyor olursak olalım, çöl ve çölün sonsuluk hissi o anki halet-i ruhiyenize bağlı olarak sizi bir yerlere götürür. Huzura da erebilirsiniz, derin düşüncelere de. Bu yüzden biraz yalnız kalıp, bir şeyler yapmadan izleme ve düşünme fırsatını kaçırmayın.

Deve Gezisi: Hem kısa deve biniş deneyimleri için hem de uzun uzun kervan sürüşü için develere binebilirsiniz. Belirli bir süre sonra popo acır, onu da garanti edelim. İnince geçiyor, rahat olun

Jeep Safari: Safari kısmı aslında yanlış bir tabir ancak böyle kullanıldığı için bu şekilde yazalım biz de. Açık pick-uplarla 2-8 kişi arası zevkli bir seyahat yapabilirsiniz, istiyorsanız araçları siz de kullanabilirsiniz. Park etme sorunu hiç ama hiç yok, onu söyleyelim. Kasada açıkta gidiyorsanız gözlüğünüzü takın, rüzgarda uçuşacak şeyleri de koruyun. Hem esiyor, hem de gözünüze kum kaçabiliyor.

Çölde Bedevi yemeği yapımı: Bedevi hayatının orijinal ve hatta devam eden örneklerini görmek için iyi bir fırsatınız var. Yerel organizatörünüz ya da tur şirketiniz aracılığıyla Bedevi yemeği pişirebilir, yabani otlardan elde sabun yapımını görebilir, kumda kahve pişirebilir, çay demleyebilirsiniz. Bir Bedevi’nin günlük hayatını, birkaç tık daha lüks olarak yaşayabilirsiniz. Sonra şehirde ne yaptığınızla bi’ kıyaslayın.

Çölde Bedevi yemeği

Çölde Uyku: Biz çok daha amatör ve orijinal (daha doğal) bir şekilde Tunus’ta Sahra Çölünde gece uyumuştuk, Wadi Rum’da da aynı şartlarda veya çok daha lüks şekilde konaklama imkanı var. Işıkları kapatıp, karanlık bir noktaya gelirseniz sonsuz Samanyolu’nu ve gökyüzünün bütün güzelliklerini izleyebilirsiniz.

Wadi Rum’da Konaklama ve Yemek

Çöl boyunca birçok profesyonel kamp alanı kurulu. Hem konaklamak, hem de dinlenme ve sadece bir öğün yemek ihtiyacı gibi arayışlara hizmet ediyorlar. Bizim ziyaret ettiğimiz Rehayeb Çöl Kampı‘nda sıcak sudan lüks çadırlara, sıkı yemek menülerinden, tuvalette taharet musluklarına kadar her şey vardı. Müzik yayını da çok zevkliydi, ortada kurulan ateşin etrafından sohbet de. Çıplak sesle kendi kendimize söyleyebileceğimiz şarkılar da, tertemiz havada rahat mis gibi bir uyku da sizi çağırıyor.

Bu kamp ve benzeri birçoğu için internet sitelerine ve/ya visitor center’a başvurabilirsiniz. Gündüz yeme içme için özel bir organizasyon (Bedevi yemeği) satın almadıysanız yer yer birçok cafe var ve iş görür seviyedeler. Ayrıca tüm camp alanlarında yerel ve uluslararası yemek seçenekleri bulunuyor. Fotoğraf bizim kampımızda özel kuyu kebabı ve açık büfe sunumdan.

Bedevi yemeği

Wadi Rum için Tavsiyeler

Hava durumu ve kıyafetler: Hangi mevsimde giderseniz gidin burası bir çöl ve gündüz sıcak, gece serin. Çölde gece-gündüz sıcaklık farkı tabii ki yüksek. Dolayısıyla kıyafet seçiminde dikkatli olunmalı. Gündüz için normal mevsimlik kıyafetleriniz kadar kapalı bir şeyler öneririz. Mesela şort yerine pantolon her zaman için çöle daha uygun bir kıyafettir. Akşam serinliği ve sert hava geçişi için de dikkat. Ayrıca doğru dürüst nem olmadığı için gündüz gölge de serin oluyor. Mutlaka başı kapatacak bir şeyler alın. Şapka, örtü gibi çözümler mantıklı olsa da, yüzyıllardır bu toprakların yerel kıyafetleri olan paşmina (şal, Palestine, atkı v.s.) daha iyi bir fikirdir. Hem korur, baştan çıkarıldığında boyna bele sarılır kolay taşınır, hem de şıktır.

Gün Doğuşu ve çölde gün batımı: Güneşin doğuşu ve batışı Dünya’nın her yerinde güzeldir. Ancak denizler ve çöller üzerinde daha bir etkili ve biz şehirli / köylü yerleşik insanlara göre daha farklıdır. Bu özel deneyimin tadını çıkarın, oralara kadar gitmişken çöl sessizliğinde huzurla birlikte güneşin Dünya’ya selamını veya vedasını izleyin.

Develer, develer, develer: İnsanlığın kadim dostları, hâlâ aktif olarak yük ve insan taşımacılığında kullanılıyor ve hayatımızı kolaylaştırmaya devam ediyor. Bunu yanında turistik olarak da sizlerle. Binip gezmek, deve yürüyüşü ya da daha uzun süreli kervan gezileri fırsatını kovalayın. Selamımızı da iletin kulağına, o anlar.

 Wadi Rum’da Başlıca Gezilecek Yerler

Özellikle Visitor Center’dan beğeneceğiniz ana programlara uyacağınız için çok detay vermeyelim. Çoğu zaten ortak program ve içerikleri paralel ilerliyor. Arap Lawrence’nin anısına Bilgeliğin Yedi Sütunu, Khazali Kanyonu, Nebati Tapınağı Aretas, Jabal Rum, Kaya Köprüsü, binlerce yazıt (Alameleh yazıtları) ve oymalar, kum tepeleri Wadi Rum’da görülecek yerlerin başlıcaları.

Wadi Rum’u da kapsayan civarları anlatan, Ürdün turu’nda işe yarayacak detaylı Akabe Gezi Rehberi için görsele tık tık,

Akabe Gezi Anıları 2

img

Türkmenistan Airlines

TÜRKMENİSTAN HAVAYOLLARI Skyscanner'da, Momondo'da, Turna'da v.s. çıkmayan, Türkmenistan'ın bayrak taşıyıcısı bu şirket özellikle, Tayland,…

0 Yorum

Daha önce hiç yorum yapılmamış

Siz de yorum yazarak bize ulaşabilirsiniz.